Hospitalisatie

Moet jij of een gezinslid in het ziekenhuis verblijven? Ontdek hoe het Belgische ziekenhuissysteem werkt, welke terugbetalingen de sociale zekerheid in België voorziet en waarom het aan te raden is om een hospitalisatieverzekering af te sluiten.

Het Belgische ziekenhuissysteem

Het Belgische ziekenhuissysteem bestaat uit verschillende soorten instellingen: openbare ziekenhuizen, privéziekenhuizen en universitaire ziekenhuizen. Elk van deze instellingen biedt een scala aan diensten, van basiszorg tot gespecialiseerde behandelingen. Ziekenhuizen zijn uitgerust voor een waaier aan medische behoeften, waaronder noodgevallen, gespecialiseerde raadplegingen en korte of lange verblijven.

Patiënten kunnen toegang krijgen tot ziekenhuiszorg door directe opname of via verwijzing door een huisarts of specialist. Ziekenhuisdiensten zijn toegankelijk voor iedereen, ongeacht de verzekeringsdekking, maar de kosten kunnen variëren afhankelijk van de status van de instelling en de benodigde zorg. 

De kosten van een ziekenhuisopname  

In België dekken ziekenfondsen een deel van de hospitalisatiekosten volgens de door het RIZIV vastgestelde bedragen maar patiënten moeten vaak een deel van de kosten zelf betalen. De kosten van een ziekenhuisopname kunnen de kosten van het verblijf, de erelonen van de artsen, medicijnen en verschillende behandelingen tijdens het ziekenhuisverblijf omvatten. 

De terugbetalingen van het ziekenfonds zijn afhankelijk van meerdere factoren, waaronder het gekozen ziekenhuis, het type kamer (een- of tweepersoonskamer), het type behandeling...  

Met andere woorden, de hoogte van de rekening hangt af van het statuut van je arts (geconventioneerd of niet-geconventioneerd)) en van het type kamer dat je kiest:

  • Als je kiest voor een tweepersoonskamer of een gedeelde kamer mogen er geen supplementen in rekening worden gebracht. 
  • Als je kiest voor een eenpersoonskamer of een privékamer brengt dit extra kosten met zich mee, zelfs als je arts geconventioneerd is. 

Hoe krijg ik de hospitalisatiekosten terug? 

Als je wordt opgenomen in het ziekenhuis, toon dan je identiteitskaart (Belgische identiteitskaart, verblijfsvergunning, diplomatieke identiteitskaart). Op deze manier stuurt het ziekenhuis de kosten die gedekt worden door de verplichte verzekering (Belgische sociale zekerheid) rechtstreeks naar je ziekenfonds. 

Voor kosten die niet door de verplichte verzekering worden gedekt, stuurt het ziekenhuis je een factuur. Je kan dan aan je hospitalisatieverzekering een terugbetaling vragen van deze kosten die je zelf moet betalen. 

Waarom een hospitalisatieverzekering afsluiten? 

Een aanvullende hospitalisatieverzekering wordt sterk aangeraden om de kosten te dekken die niet door de wettelijke ziekteverzekering worden betaald. Dit minimaliseert niet alleen de kosten die je moet betalen maar zorgt er ook voor dat je optimale toegang hebt tot kwaliteitszorg en het comfort dat je nodig hebt tijdens je verblijf in het ziekenhuis. 

Heb je nog geen hospitalisatieverzekering? We kunnen je een hospitalisatieverzekering op maat aanbieden: Hospitalia.

Ontdek Hospitalia  

Onze adviseurs staan klaar om je ons volledige aanbod Hospitalia-hospitalisatieverzekeringen te laten ontdekken. Maak een afspraak met een adviseur via een videogesprek!  

Een afspraak maken